Psikolojik Problemler

Kaygı Bozukluğu
Kaygı Bozukluğu
Kaygı Bozukluğu

Kaygı Bozukluğu nedir?
Kaygı bozukluğunu kısaca tanımlayacak olursak.

Kişinin günlük hayatında ya da mesleki işlevlerinde önemli bozulmalara sebep olan ve çeşitli somatik belirtilerin eşlik ettiği yaygın bir endişe halidir

Devamını Oku
Depresyon
Depresyon
Depresyon

Kişiler istenmeyen ya da yaşamı boyunca hayal kırıklığı yaratan olaylar karşısında bunalma, sıkıntı, üzüntü gibi duygusal tepkiler verdiğinde, bu duygulara depresif duygular denir.

Devamını Oku
Panik Atak
Panik Atak
Panik Atak

Panik atak kişide aniden başlayan ve hızla şiddetlenen yoğun korku ve sıkıntı nöbetidir. Panik atak belirtileri genellikle 10 dakika gibi bir süre içinde yoğunlaşarak artar ve doruk noktasına ulaşır. Atak ardından genellikle yavaş yavaş azalır ve biter. 

Devamını Oku
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma, ağır ve yaşamı tehdit eden olaylara karşı verilen duygusal tepkidir.

Travma, doğrudan kişinin o travmatik olayı bizzat yaşaması dışında, başkalarının başına gelen travmatik olayın rahatsız edici detaylarına tanık olarak maruz kalmasıyla da yaşanabilir.

 

Devamını Oku
OKB Takıntı Hastalığı
OKB Takıntı Hastalığı
OKB Takıntı Hastalığı

Obsesyonlar, istenmeden akla gelen, kişiyi rahatsız eden, bireyin iradesi ile uzaklaştıramadığı, inatçı biçimde tekrarlayan, dürtü-düşünce ya da hayaller vardır.

Devamını Oku
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB), kişinin bilinen bir sebepyokken sürekli ve aşırı kaygılı olma halidir.
Temel belirtileri,huzursuzluk, halsizlik gibi fiziksel belirtilere eşlik edenkonsantrasyon sorunları, kas gerginliği, uykusuzluktur.

Devamını Oku
Sınav Kaygısı
Sınav Kaygısı
Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır.

Devamını Oku
Sosyal Fobi
Sosyal Fobi
Sosyal Fobi

Sosyal fobi, bireyin çevresindeki kişiler tarafından kendisi hakkında ne düşündüklerine dair algılarına göre hareket ettikleri bir tür rahatsızlıktır. Başkalarının sizin hakkında düşündüklerine dair korku oluşur, korku hissettiğiniz sosyal durumlardan da tamamen kaçınmanıza neden olabilecek kadar büyük olabilir.

Devamını Oku
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Sosyal ortamlarda özellikle tanımadığı kişilerin yanında bir eylem gerçekleştireceği zamanlarda olumsuz değerlendirileceğinden, aşağılanacağından aşırı kaygı duyar ve korkar. Korkulan sosyal ortamlarda kaldığında anksiyete belirtileri ortaya çıkar. Yüzde kızarma , çarpıntı ,çekingenlik, terleme, titreme gibi fiziksel belirtiler olur. Aynı zamanda panik atak dahi görülebilir. Belirtiler şiddetliyse hastalık kişilerin başkalarından tamamen kaçınmasına ve kendilerini izole etmesine yol açabilir.

Sosyal fobi semptomları  normal utangaçlıktan  sosyal fobiye yavaş yavaş gelişerek dönüşür. Sosyal fobi, semptomları kişinin benlik saygısını ve günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Sosyal fobi çoğu durumda genetik, psikolojik ve sosyal nedenlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Sosyal fobi tedavi edilebilir ve çoğu durumda semptomlar büyük ölçüde azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir. 

SOSYAL FOBİSİ OLAN NE KADAR İNSAN VAR?

Sosyal fobinin altı aylık yaygınlığı 100 kişide 2-3 civarındadır. Epidemiyolojik çalışmalarda, kadınlar erkeklerden daha sık etkilenirler, ancak klinik örneklerde sıklıkla tersi doğrudur. Bu değişen gözlemleri nedenleri bilinmemektedir. Sosyal fobi genellikle ergenlik döneminde başlar. Eşit sayıda erkek ve kadında sosyal fobi görülür. Sosyal fobi çoğunlukla ergenlik döneminde başlar

SOSYAL FOBİNİN TEDAVİSİ NEDİR?

Sosyal fobi hem psikologlar tarafından verilen psikoterapi hem de psikiyatristler tarafından uygun görülen farmakoterapi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bazı çalışmalar farmakoterapi ile psikoterapinin birlikte kulanımının tek başlarına kullanımından daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Ancak bu bulgu tüm bireyler için geçerli olmayabilir.

Sosyal fobiyi tedavi etmek için çeşitli psikoterapötik yaklaşımlar mevcuttur. Ancak diğer fobi türlerinde olduğu gibi  ilk tedavi seçeneği bilişsel-davranışçı bir yaklaşım olmalıdır. Çünkü sosyal fobi tanılı bireylerde  rahatsızlığın daha iyi anlaşılmasına yol açan bilişsel yönler vardır.

Sosyal fobi tedavisi gören kişiler ya önemli ölçüde iyileşebilir ya da tamamen iyileşebilir. Sosyal fobinin ne kadar süreceğini söylemek zordur. Bu bozukluğun süresi, mevcut semptomların sayısına ve şiddetine bağlıdır. Bu süre aynı zamanda kişinin psikiyatrik tedaviye ve psikoterapiye nasıl yanıt verdiğine de bağlıdır. Ancak genel olarak hastalık ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa hastalığın süresi o kadar kısalır. Sosyal fobisi olan kişiler genellikle korkularını abartılı ve mantıksız bulurlar. Ancak çoğu insan için semptomları yardım almadan kontrol etmek imkansızdır.  Sosyal fobiden kurtulmak için psikiyatrist veya psikolog eşliğinde görüşmeler planlanmalıdır. 

Devamını Oku
Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri