Sosyal Fobi

Sosyal fobi, bireyin çevresindeki kişiler tarafından kendisi hakkında ne düşündüklerine dair algılarına göre hareket ettikleri bir tür rahatsızlıktır. Başkalarının sizin hakkında düşündüklerine dair korku oluşur, korku hissettiğiniz sosyal durumlardan da tamamen kaçınmanıza neden olabilecek kadar büyük olabilir.

Sosyal ortamlarda özellikle tanımadığı kişilerin yanında bir eylem gerçekleştireceği zamanlarda olumsuz değerlendirileceğinden, aşağılanacağından aşırı kaygı duyar ve korkar. Korkulan sosyal ortamlarda kaldığında anksiyete belirtileri ortaya çıkar. Yüzde kızarma , çarpıntı ,çekingenlik, terleme, titreme gibi fiziksel belirtiler olur. Aynı zamanda panik atak dahi görülebilir. Belirtiler şiddetliyse hastalık kişilerin başkalarından tamamen kaçınmasına ve kendilerini izole etmesine yol açabilir.

Sosyal fobi semptomları  normal utangaçlıktan  sosyal fobiye yavaş yavaş gelişerek dönüşür. Sosyal fobi, semptomları kişinin benlik saygısını ve günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Sosyal fobi çoğu durumda genetik, psikolojik ve sosyal nedenlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Sosyal fobi tedavi edilebilir ve çoğu durumda semptomlar büyük ölçüde azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir. 

Sosyal Fobisi olan ne kadar insan var? 

Sosyal fobinin altı aylık yaygınlığı 100 kişide 2-3 civarındadır. Epidemiyolojik çalışmalarda, kadınlar erkeklerden daha sık etkilenirler, ancak klinik örneklerde sıklıkla tersi doğrudur. Bu değişen gözlemleri nedenleri bilinmemektedir. Sosyal fobi genellikle ergenlik döneminde başlar. Eşit sayıda erkek ve kadında sosyal fobi görülür. Sosyal fobi çoğunlukla ergenlik döneminde başlar

Sosyal Fobinin Tedavisi Nedir?

Sosyal fobi hem psikologlar tarafından verilen psikoterapi hem de psikiyatristler tarafından uygun görülen farmakoterapi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bazı çalışmalar farmakoterapi ile psikoterapinin birlikte kulanımının tek başlarına kullanımından daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Ancak bu bulgu tüm bireyler için geçerli olmayabilir.

Sosyal fobiyi tedavi etmek için çeşitli psikoterapötik yaklaşımlar mevcuttur. Ancak diğer fobi türlerinde olduğu gibi  ilk tedavi seçeneği bilişsel-davranışçı bir yaklaşım olmalıdır. Çünkü sosyal fobi tanılı bireylerde  rahatsızlığın daha iyi anlaşılmasına yol açan bilişsel yönler vardır.

Sosyal fobi tedavisi gören kişiler ya önemli ölçüde iyileşebilir ya da tamamen iyileşebilir. Sosyal fobinin ne kadar süreceğini söylemek zordur. Bu bozukluğun süresi, mevcut semptomların sayısına ve şiddetine bağlıdır. Bu süre aynı zamanda kişinin psikiyatrik tedaviye ve psikoterapiye nasıl yanıt verdiğine de bağlıdır. Ancak genel olarak hastalık ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa hastalığın süresi o kadar kısalır. Sosyal fobisi olan kişiler genellikle korkularını abartılı ve mantıksız bulurlar. Ancak çoğu insan için semptomları yardım almadan kontrol etmek imkansızdır.  Sosyal fobiden kurtulmak için psikiyatrist veya psikolog eşliğinde görüşmeler planlanmalıdır. 

 

BİR SORUNUZ VAR MI?

Psikoloji ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

+90 (537) 050 74 01
Randevu Al
Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri