Depresyon

Kişiler istenmeyen ya da yaşamı boyunca hayal kırıklığı yaratan olaylar karşısında bunalma, sıkıntı, üzüntü gibi duygusal tepkiler verdiğinde, bu duygulara depresif duygular denir.

Depresyon Nedir?

Aslında depresif duygular için günlük hayatın normal bir parçasıdır diyebiliriz. Günlük hayatın getirdiği keyifsizlik ve moral bozukluğunu depresyondan ayıran şeyler depresyonun belirtileri ve süresidir

Kişinin depresyonda olduğunu tespit edebilmek için var olan şikâyetlerinin en az iki hafta sürüyor olması ve içerisinde bulunduğu mesleki – sosyal hayatını etkiliyor olması gerekir. 

Depresyon belirtileri nelerdir?

Kişinin karamsar bakış açısı ve kederli duygu durumu en temel belirtisidir. Bu duruma ek olarak olumsuz düşünce içeriği, umutsuz-çaresiz kalmış hissi, hayattan zevk alamama, tahammülsüzlük, ilgi kaybı,  unutkanlık, uyku ve yemek düzensizliği yer alır.

Duygu durumda derin bir mutsuzluk ve karamsarlık bulunur. Buna ek olarak kaygı, korku, endişe duyguları eşlik edebilir. Bazı kişilerde bu belirtiler kendisini ağlama, aşırı öfke duyma ve isteksizlik şeklinde dışa vurur. Geçmişinde yaşamış olduğu olumsuz olaylar kişinin sürekli aklına gelmeye başlar. Boşluk hissi oluşur ve içerisinde bulunduğu her şey anlamsız gelmeye başlar. Geleceğe karşın motivasyon kaybı meydana gelir ve hedeflerine ulaşabilmesi zorlaşır. Şimdiki zaman yaşantısında ise kişiler sürekli kendini yalnızlık hissinin içerisine itme eğilimi taşır. Alınganlık boyutunda artışlar, kendine ve çevresine güven duymakta zorluklar, yetersizlikler, değersizlikler kendini gösterir. Son olarak uykuda yemek yemede değişimler meydana gelir. Kişiler uykuya dalmakta güçlük ya da uykuya dalsa dahi gece boyunca bölünmeler ve sabahları yorgun uyanmalar meydana gelebilir. İştahta ve yemek yeme düzeninde aşırılıklar veya hiç yememe istekleri olabilir.

Depresyonun günlük hayatıma etkileri nelerdir?

Kişiler içerisinde bulunduğu depresif duygu durum ile birlikte değersizlik, suçluluk, enerji kaybı, yorgunluk,  zihinsel ve fiziksel yavaşlamalar yaşadığı için günlük hayatlarını sürdürmekte oldukça zorlanırlar. Çalışmak, sosyal hayatlarını devam ettirmek, kişilerarası ilişkilerinden keyif almak zor gelir.

Depresyon kimlerde görülür?

Depresyon psikolojik rahatsızlıklar arasında en sık rastlananlardan biridir. Dünya genelinde yaklaşık olarak 125 milyon kişinin depresyondan etkilendiği araştırılmıştır. Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkmakla birlikte çocukluktan yaşlılığa her yaş grubunda görülmesi mümkündür. Sosyoekonomik düzeyi düşük kişilerin, iş düzeni olmayan kişilerin, ayrılmış ya da hiç evlenmemiş kişilerin depresyona girme ihtimali daha yüksektir. Kadınlara depresyon görülme durumu erkeklere göre iki kat da fazladır. 

Kişilerin toplumdaki statüleri, rol dağılımları ve güncel hayatlarındaki sorumluluk düzeyleri depresyonu etkileyen bir diğer önemli sebeplerdendir. 

Depresyonun psikolojik yönleri nelerdir?

Kişinin hayatında içerisinde bulunduğu olumsuz yaşam olaylarının depresyonda oldukça önemli bir yeri vardır. Bu durumlardan örnekler vermek gerekirse; yalnızlık, sosyal çevre desteğinin yeterli olmaması, ilişkilerde yaşanan problemler, sağlık problemleri, mali sorunlardan bahsedebiliriz.

Depresyondan nasıl kurtulurum?

Depresyondan kurtulmak için psikiyatrist veya psikolog eşliğinde görüşmeler planlanmalıdır. Psikiyatristlerin ilaçlar eşliğinde psikologlarında görüşmeler planlayarak yürüttüğü bu süreç depresyondan kurtulmak için en etkili yöntemlerdir.

 

BİR SORUNUZ VAR MI?

Psikoloji ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

+90 (537) 050 74 01
Randevu Al
Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri