Panik Atak

Panik atak kişide aniden başlayan ve hızla şiddetlenen yoğun korku ve sıkıntı nöbetidir. Panik atak belirtileri genellikle 10 dakika gibi bir süre içinde yoğunlaşarak artar ve doruk noktasına ulaşır. Atak ardından genellikle yavaş yavaş azalır ve biter. 

 

Panik ataklar geçiriyorsanız ve panik atak geçirmediğiniz ara dönemlerde de atak geçirme endişesi ile yaşıyorsanız bu durum panik bozukluk dediğimiz ruhsal bozukluk halini almış demektir. Panik bozukluk bir tür ruhsal rahatsızlıktır ve yaşam stilinizi değiştirmelerinize, yalnız kalmaktan kaçınmalarınıza sebep olur.


Panik Atak Sırasında Neler Olur? 

O sırada bireyde çarpıntı, kalp hızının artması, terleme, titreme, boğuluyor gibi olma duyumu, soluğun tıkandığı duyumu, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu, titreme ya da ateş basması duyumu, uyuşmalar, ölüm korkusu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerinden en az dördünün bulunması halinde panik atak söz konusu diyebiliriz.


Panik atak sırasında kişinin aklından ne tür düşünceler geçer?

Panik atak sırasında kişi genellikle büyük bir korkuya kapılır ve sonunun geldiğini hisseder. Zihninden “Deliriyorum” “Öleceğim” “Kalp krizi geçiriyorum” “Felç geçiriyorum” gibi birtakım olusuz düşünceler geçer. Felaketleştirme nedeniyle de her panik atak geçiren kişi açısından bir tür travmadır.


Panik atak ne kadar sürer?

Panik atak  genelde en fazla 20-30 dakika sürer. Panik atak geçiren kişi yine yaşayacağım endişesi ile daha uzunmuş gibi algılarlar. Atak bittikten sonra da  tekrar yaşayacağım endişesi ile de kaygılanırlar. Ama atak en fazla 30 dakika sürmekle birlikte kendi kendine yatışır.


Panik bozukluğu toplumda hangi sıklıkta görülür?

Yaşam boyu bir kişide panik bozukluk olma olasılığı yüzde 2 civarındadır. Ama panik bozukluk olmaksızın sadece panik atak geçirme oranına baktığımızda bu oran yüzde 10 civarındadır. Bu rakamlar da gösteriyor ki geçirilen her panik atak, panik bozukluğa dönüşmüyor. Panik bozukluk, bütün kaygı bozuklukları gibi kadınlarda daha sık görülür ve kadınlarda genellikle 20-30 yaş arası bir başlangıç yapar. 


Panik atak geçiren biri ne yapmalıdır?


Panik atak geçirmiş olmak, tek başına kişinin ruhsal bir rahatsızlık tanısı alması için yeterli değildir. Panik atak pek çok ruhsal rahatsızlıkta veya doğal hayatın içindeki durumlarda hemen herkesin bazen nadir bazen de ara sıra yaşayabileceği olaylardır. Her insanda görülebilir.

Panik atak sırasında bedensel rahatsızlıklar olduğu için ilk yapılması gereken o belirtilere yönelik uzmanlık alanlarında iyi bir tıbbi muayeneden geçmektir. Çünkü panik ataklar bedensel hastalığı olanlarda da olabilir. Klinik muayeneden geçmiş ve herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olmadığı saptanmış kişiler mutlaka psikiyatrik muayeneden de geçmelidir. 


Panik bozukluk tedavi edilebilir mi?


Panik bozukluk hem farmakolojik hem de psikoterapi yöntemler ile başarılı biçimde tedavi edilebilir. Psikoterapi yöntemlerde önde gelen tedavi bilişsel davranışçı terapi ve davranışçı terapilerdir. Terapi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 10 seans civarında sürer.  Bu terapilerle çok etkili ve başarılı bir biçimde rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Özellikle bilişsel davranışçı terapinin iyi bir şekilde uygulandığında danışanların yaklaşık

%80’inde olumlu sonuçlar alınabilir. Terapi sonrasında yine hastaların %70-80’inde bu iyilik hali sürdürülebilir.

 

BİR SORUNUZ VAR MI?

Psikoloji ile alakalı her türlü sorunuz için hemen arayın !

+90 (537) 050 74 01
Randevu Al
Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri