Yalnızlık Korkusu

Yalnızlık korkusu, insanların en temel duygusal ihtiyaçlarından olan bağlantıyı hissetme isteğinden kaynaklanan bir duygudur. İnsanlar sosyal varlıklardır ve başkalarıyla bağlantı kurmak, aidiyet hissi ve destek almak için bir gerekliliktir. Ancak, bazı insanlar yalnızlık korkusu yaşayabilir ve bu duygu onların hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Yalnızlık korkusu veya monofobi bir kaygı bozukluğunun bir türüdür. Yalnızlık korkusu fobi türüdür ve çokyaygın görülür. Yalnızlık korkusu sadece insan yalnızken olmaz. Kişi yalnız kalacağını düşündüğünde veyabildiği andan itibaren ortaya çıkabilir.

Bu da yalnızlık korkusunun anksiyete bozukluğunun bir türü olduğunu göstermektedir.
Yalnızlık korkusu, psikiyatrik bir bozukluk olarak sınıflandırılır. Yalnızlık korkusu baş edilmesi oldukça zor birkorkudur ve bireyler üzerinde olumsuz psikolojik etkileri vardır. Bu nedenle tedavi ve yönetim gerektiren birhastalık türüdür.
Yalnızlık korkusu tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa, bireyler diğerlerinden uzaklaşabilir,yalnızlaşabilir ve depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk ve daha birçok hastalık bireylerde görülebilir. Monofobisi olan kişiler, yalnız kaldıklarında huzursuzlukla birlikte fiziksel belirtileryaşamak gibi psikolojik sorunlardan muzdarip olabilirler. Yalnızlığı ve ölüm korkusunu diğerlerinden daha sıkyaşarlar. Bu insanlar daha benmerkezci yapıdadırlar. Ek olarak, araştırmalar, başkaları tarafından farkedilmeme korkularının da olduğunu göstermiştir. Bu korku kişilerarası ilişkilerde büyük sorunlara yol açar.  

Yalnız Kalma Korkusu Neden Olur?

Yalnız kalma korkusunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Yalnız kalma korkusunun ortaya çıkışı kişisel nedenlere bağlı olabilir. Travmatik durumların olumsuz deneyimleri ve yalnızlık bireyde gelecekte yalnızlık korkusu yaratabilir. Kurulan ilişkilerdeki olumsuz deneyimler bireylerin kendilerini yeni iletişim biçimlerinekapatmalarına neden olabilir. Ayrıca kişinin yaşadığı ani kayıplar da yalnızlık korkusunu tetikleyebilir.Çevrenizdekileri kaybetme korkusu, bireyde yalnızlık korkusunu tetikleyebilir. Olumsuz çocukluk travması vegenetik faktörlerin bu duruma katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Yalnız kalma korkusu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

• Çocuklukta boşanma veya ebeveyn ölümü
• İhmal edilmiş veya terk edilmiş hissetmek
• Kalabalık veya açık bir ortamda sevilen biri tarafından travmatik terk edilme
• Panik atak, yaralanma, hırsızlık gibi travmatik olaylar yaşamak
 

Ek olarak fobisi veya kaygı bozukluğu olan bir ebeveynle büyümek, kişiyi aynı veya farklı bir fobiye yatkın hale getirir. Panik atak geçiren kişiler, yalnız kaldıklarında olumsuz deneyimlerden korkabilirler. Ayrıca spesifik fobik bozukluklar öncelikle kadınları daha çok etkiler. 

Yalnız Kalma Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Yalnızlıktan korkanlar, korkularının boşuna olduğunu ve mantıklı olmadığını çok iyi bilirler. Ancak bu korkularsonucunda ortaya çıkan belirti ve bulgular engellenemediği gibi bedensel tepkiler de kontrol altına alınamaz.Belirtiler kişiden kişiye değişir. Otofobinin belirtileri şunları içerir:

Psikolojik Belirtiler
Yalnız kalmamak için istemediği bir sosyal ortama katılmak
Uyuyamama ve yalnız kaldığında endişelenme
Sürekli yalnız olmayı düşünmek ve deneyimlemek konusunda çaresiz hissetmek

Aniden gelen ölüm korkuları
Aşırı üzüntü, korku, endişe, gerginlik ve öfke gibi duygusal durumlar

Fiziksel Belirtiler
Hızlı nefes alma
Hızlı nefes almanın bir sonucu olarak çarpıntı
Nefes almada zorluk
Baş ağrısı veya baş dönmesi
Titreme ve aşırı terleme
Bayılma hissi, yalnızlık korkusunun fizyolojik belirtilerinden biridir. 

Kişi kendini yalnız hissetmemek için normalde giremeyeceği ortamlara ve etkinliklere katılmak isteyebilir.Geceleri yalnız kaldıklarında uykuya dalmak için sık sık televizyon veya müziği açarlar. Bu tür durumlaryaşanan korku duygusundan kaynaklanmaktadır.
Yalnız bir insan kaygı ve kaygıyı yoğun hissettiğinde terler ve kalbi daha hızlı atar. Ayrıca ateş basması, nefesdarlığı ve şiddetli baş ağrıları gibi çeşitli belirtiler de görülebilir. Bu durumu yaşayan birçok insan aynı zamandaçok güçlü bir ölüm korkusuna sahiptir. 

Yalnızlık Korkusunun Tedavisi Nasıl Olmalıdır ?


Yalnızlık korkusu, güvensiz ruh halleri ve yalnız kalma korkusu yoğun kaygıya yol açar. Bu korku biriktiğindekişi çeşitli psikolojik sorunlar gösterir. Yalnızlık korkusu bu nedenle tedavi ve kontrol gerektiren bir rahatsızlıktır.Tedavi yöntemi olarak psikolojik destek almak birey için iyi bir tedavidir. Yalnızlık korkusuyla mücadele edenkişiler bu alanda çalışan profesyonel psikologlardan danışmanlık yardımı alabilirler.

Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri