Terk Edilme Korkusu

Terk edilme korkusu, bir kişinin başkaları tarafından reddedilme, terk edilme veya yalnız bırakılma ihtimaline karşı duyduğu yoğun bir korku durumudur. Bu korku, kişinin ilişkilerinde sorunlara neden olabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Terk edilme korkusunu anlamak ve başa çıkmak için, bu konunun neden oluştuğunu, belirtilerini, etkilerini, tedavi seçeneklerini ve başa çıkma stratejilerini incelemek önemlidir.

Terk edilme korkusu, insanların sevdikleri biri tarafından terk edilme düşüncesi karşısında sahip oldukları güçlübir korkudur.  

Terk edilme korkusu özellikle çocuklar arasında yaygındır. Küçük yaşlardan itibaren çocuklar, ebeveynlerininonları terk edeceğinden çok korkarlar.  Bir ebeveyn veya bakıcı  çocuk için sürekli olarak sıcak ve ilgilietkileşimler sağlamada başarısız ise çocuğun kronik stres ve kaygı yaşamasına neden olur. Bu sorunlarilişkilerinizi etkileyebilir ve genellikle çocuklukta yaşanan bir kaybın sonucunda da olabilir. Çocuklukdeneyimleri, yetişkinlerin terk etme sorunlarına en büyük katkıyı sağlar. Bu travmatik bir olay, boşanma veyaölüm nedeniyle bir ebeveynin kaybını veya çocukken uygun fiziksel veya duygusal bakımı alamamayı içerirÇocuklukta yaşadıklarımız genellikle yetişkinlikte de devam eder. Bu nedenle, terk etme sorunları sizyaşlandıkça daha yaygın hale gelebilir ve ilişkilerinizi etkileyebilir. 

Terk edilme korkusu olan insanlar, ilişkilerini etkileyen davranış ve düşünce kalıpları sergileme eğilimindedir.Kişi bu korkuyla sağlıksız bir şekilde baş etmeye çalıştığında korktuğu şeyi bulur: terk edilmek. Sonuç olarak,bu korku yıkıcı ve ezici olabilir. Terk edilme korkusunu anlamak, onunla baş etmenin ilk adımıdır.  

Terk edilme korkusu, kişinin sevdiği birinden ayrılmayı düşündüğünde hissettiği normal bir duygudur. Ancakgüçlü bir terk edilme korkusu yaşayan insanlar değişmeye başlar ve hayatlarını ve ilişkilerini bu korku etrafındainşa etmeye başlarlar. Bu gibi durumlarda insanlar terk edilme korkusuyla başkalarını kendilerinden üstüntutarlar.

Terk edilme korkusu hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Bu korkuyu daha fazla hissetmek, depresyon,kaygı bozuklukları, öfke sorunları, iletişim sorunları ve özgüven eksikliği gibi birçok soruna yol açabilir. Kaygısıolan insanlar, ilişkilerini etkileyen davranış ve düşünce kalıpları sergileme eğilimindedir. 

Terk Edilme Korkusunun İşaretleri  Nelerdir?

Terk edilme korkusuna dayalı davranışlar şunları içerebilir:  

Yaşanılan ilişkilerde kişiye hızlı bağlanmak veya uzun vadeli ilişki içine pek girmemek
Fazla bağlanmamak için partner değiştirmek
İlişkilerde karşı tarafı hep mutlu etmeye odaklanmak
İstenmeyen cinsel ilişkiye girmek 
Ne kadar sağlıksız olursa olsun ilişkileri sürdürmek
Duygusal yakınlık kurmada zorluk çekmek
Kişinin yakınları tarafından sevilmediğini hissetmek
İnsanlara güvenmekte zorluk çekmek
Yoğun ayrılık kaygısı duygularını yaşamak
Yaygın anksiyete ve depresyon duyguları hissetmek
Bir ilişkide her şeyi düşünmek ve altında yatan anlamı bulmaya çalışmak
Eleştiriye karşı çok hassas olmak
Bastırılmış öfke ve kontrol sorunları yaşamak
Bireyin hep kendini suçlaması

Terk Edilme Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Terk edilme korkusu ilişkilerde sorun yaratır. Bireylerin eşleri ve aile bireyleri ile yaşadıkları bu sorunlar, çiftterapisi ve aile terapisi gibi tedavilerle giderilmektedir.

 Genel olarak bireylerin kendi başlarına halledebilecekleri bir problem değildir. Travmatik bir olay sonucundaortaya çıkan terk edilme korkusunu yenmek için profesyonel bir terapistin yardımına ihtiyaç duyulabilir. Bireyseldavranışçı terapi gibi psikoterapiler genellikle terk edilme korkusunu yenmek için tercih edilir. Aynı zamandaterk edilme korkusunu besleyen geçmiş stresli ve travmatik olaylar EMDR terapisi ile duyarsızlaştırılarak kişigüçlendirilir. Terapist danışanın durumuna göre terk edilme kaygısını tedavi etmek için hangi terapininkullanılacağına karar verecektir. Bu nedenle, bu korkunun üstesinden gelmek ve insanların düşünme vedavranış biçimlerini gerçekten değiştirmek için genellikle profesyonel yardıma ihtiyaç duyulur. 

Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri