Unipolar Depresyon

Depresyon kavramına baktığımızda, bu kavramın aslında çok eski çağlardan beri farklı adlarla da olsa tanımlanmaya çalışılan bir ruhsal rahatsızlık olduğu bilinmektedir. 

Geçmişte bu durumun kaynağı birçok sebebe bağlanmıştır. Bunlar dini, kültürel ve yaşam biçimlerine göre toplumdan topluma farklılık gösteren sebepler olmuştur. Fakat toplumlarda ortak olan bir konu, insanların bilmedikleri ve kendinden farklı olanlardan korkmalarıdır. Bu sebeptendir ki geçmişte bu tarz kişiler, toplumdan daha aykırı oldukları ve tam olarak bu kişilerin durumlarını kavrayamadıkları için zaman zaman toplum tarafından dışlanmışlardır. Ancak günümüz modern psikiyatrik hastalıkların sınıflandırmasıyla beraber, günümüzde depresyonun çok doğal bir durum olduğu, herkesin bu potansiyeli taşıdığı ve bu durumun geçici bir duygudurumsal bozukluk olduğu saptanmıştır.

Bununla birlikte, depresyonun gelişmesinde kişinin genetik yatkınlığı, çevresel bir takım etkenler ve kişinin yaşamı boyunca karşılaştığı stresörlerin etkisi gözlenmiştir. Kişi bu bir takım etkenlerin tetiklemesi ile beraber depresyona girebilir. Depresyona giren kişide ise hemen her şeye karşı ilgi kaybı ve çökkün duygu durumu gözlenmektedir. Bununla birlikte, uyku ve iştah değişimi, motivasyon kaybı, enerji kaybı gibi durumlar olabilmektedir. Depresyona giren kişi aslında her şeye karşı ilgisini yitirmesinden dolayı kendisini hayattan soyutlamaktadır. Kişi bu süreçte kendi kabuğuna çekilerek insanlarla sosyalleşme isteğini kaybeder. Bununla birlikte, eskiden yaptığı işler gözünde fazlasıyla büyümeye başlar. Bu belirtilerin olduğu bir kişide depresyondan şüphelenilebileceği söylenebilir.

Unipolar Depresyon Nedir ?

Unipolar depresyon ise, depresyonun özel bir alt türüdür. Bu terim, bireyin ruh halinin yalnızca depresif bir kutupta yoğunlaştığı durumları ifade eder. Yani, unipolar depresyon geçiren bir kişi, genellikle sürekli bir düşük ruh haline sahiptir, ancak manik ya da hipomanik ataklar gibi yüksek enerji durumları yaşamaz. Unipolar depresyon, bipolar bozukluktan ayrı bir durumdur; çünkü bipolar bozuklukta depresyon dönemleri ile mani ya da hipomani dönemleri arasında dalgalanmalar görülür.

Belirtiler Nelerdir ?

Unipolar depresyonun belirtileri, genellikle depresyonun genel belirtileri ile örtüşür. Sürekli düşük ruh hali en önemli belirtilerinden biridir. Bununla birlikte, enerji eksikliği, uyku düzeninde değişiklikler, kilo kaybı veya kilo alma, umutsuzluk ve ilgi kaybı gibi depresyonda gözlemlediğimiz belirtiler unipolar depresyonda da gözlemlenmektedir.

Tedavi Süreci

Tedavi sürecinde ise ruhsal rahatsızlıkların birçoğunda önem arz eden terapi sürecinden faydalanılmaktadır. Terapi sürecinde bireyin kendisini daha iyi tanıması açısından terapist hem bir rehber hem de bir ayna olmaktadır. Kişinin hayata bakış açısıyla ilgili saptırılmış bir takım düşünce ve davranışlarını fark ederek ve fark ettirerek kişiye yeni bir perspektif oluşturur. Bu sayede kişinin bir takım düşünce ve davranış kalıpları kırılarak kişinin kötü duygulanımları da bu süreç içerisinde yerini iyi duygulanımlara bırakır. Terapi ile birlikte unipolar depresyonda çeşitli ilaç tedavilerinden ve TMS cihazlarından da faydalanılmaktadır. Bu sayede serotonin ve dopamin seviyeleri arttırılarak bireyin kendisini daha iyi hissetmesi amaçlanmaktadır.

 

Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri