Şizoaffektif Bozukluk

Şizoaffektif bozukluk, bireylerin şizofreni ve duygu durum bozukluklarını aynı anda yaşamasıdır. İki hastalığın belirtileri de günlük hayatımızdaki işlevselliğin bozulmasına yol açar. Böylece, bireyler hem halüsinasyon ve paranoid düşünceler hem de duygusal iniş çıkışlarla baş etmeye çalışırlar.

Şizoaffektif Bozukluk Nedir?

Majör duygu durum bozukluğu, bireylerin duygu durumunda ciddi değişiklikler yaratan hastalıkların geniş tanımıdır. Bu bozukluk sadece mutsuz ve zaman zaman kötü hissetmek veya sinirli olmak değildir. Duygu durum bozukluğu gündelik duygularımızı etkiler ve kötü duygular hissetmekten çok daha fazlasıdır. Geçmek bilmeyen bir üzüntü olabilir ve kontrol etmesi çok zordur. Duygu durum bozukluklarını derecelendirecek olursak, sağlıklı ruh halimizi ortaya koyarız ve nötr (0) olarak alırız. Eksi (-) kısıma ise şiddetli depresyonu koyarız. Bu eksi kısım bireylerin hayattan zevk almasını ciddi şekilde engeller. Artı (+) tarafta ise mani dediğimiz anormal derecede yüksek uyarılmış ruh hali vardır. Çok hızlı konuşma ve enerjik olma, uykusuzluk, çok fazla şeyi anda düşünme buna örnek olarak verilebilir. Mani, depresyon gibi günlük hayatımızın işlevselliğini bozacak yoğunluktadır. Ruh halimiz mani ve depresyon arasında gidip gelebilir buna bipolar bozukluk denir. Şizoaffektif bozuklukta birey, sanrı, halüsinasyon gibi şizofreni belirtileri ve depresyon, bipolar gibi majör duygu durum bozukluğu belirtilerini aynı anda gösterir. 

Belirtileri ve Etkileri Nedir?

Bireyin halüsinasyon ve sanrıları vardır. Şizofreni belirtileriyle örtüşmesi için iki haftadır duygu durum bozukluğu yaşamamış olmalıdır. 

Bireyin şizofreniye ek olarak depresyon ve manik gibi, iki haftadan fazla olan majör duygu durum bozukluğunun da olması gerekir. Bu durumun şizoaffektif olarak tanımlanabilmesi için şizofreniyle birlikte kesintisiz olarak devam etmesi gereklidir.

Kendini dış dünyadan izole etmek,

Düşüncede karmaşıklık,

Var olmayan sesleri duyma,

Dikkatte azalma ve konsantrasyon sorunları,

Değersizlik inancı ve umutsuzluk,

Uyku sorunları,

Kendine zarar vermekle sonuçlanacak riskli davranışlar.

Şizofreni Depresif Belirtiler Göstermez Mi? 

Şizofreninin depresif belirtileri ve şizoaffektif bozukluk arasındaki fark, şizoaffektif bozukluk teşhisi konması için bireyde majör duygu durum bozukluk kriterlerinin de olması gerekir şizofrenide depresif belirtiler teşhis edilirse bunların majör duygu durum bozukluk kriterlerine uymaması gerekir buna ek olarak şizofreni ve majör duygu durum bozukluğu dolayısıyla bireylerin işlevselliğinde zayıflık vardır.

Şizoaffektif Bozukluğa Neden Olan Durum Nedir?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beynimizdeki dopamin ve noradrenalin gibi bazı nörotransmitterlerindeki dengesizlikten kaynaklandığı düşünülüyor. Genetik olabilir. (Ailesinde şizofreni, bipolar bozukluk ve şizoaffektif olan kişilerde riski yüksektir.)

Şizoaffektif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle tanı koymak için alanında uzman bir psikolog yardım almalıyız. Tedavide ilaç ve psikoterapi yöntemleri kullanılır. İlaçlar semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Terapi işi bireyin duygusal dengesini yakalamasına ve günlük yaşamla başa çıkmasına yardımcı olur.

Phone +90 (537) 050 74 01
Email
Address
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. System Hospital yanı Erdem Plaza Kat:5-7-8 38010 Kocasinan/Kayseri